6th TECHNICAL TASK GROUP MEETING

LIVERPOOL, UNITED KINGDOM, 9-10 MAY 2019

DAY 1 - 9 MAY 2019, 09:00 – 17:00

1.	INTRODUCTION	09:00	Opening TTG Day 1 by Technical Coordinator Peter Thijsse of MARIS
	INTRODUCTION .	09:05	Welcome by Graham Allen – Head of BODC
		09:15	Short overview of Sensor City activities (Sensor City) (15 min)
		09:30	Local arrangements by Mark Hebden - BODC
		09:35	Short overview of the Sensor City facility (to be confirmed)
		09:45	Short intro of all participants
2.	WP8	10:00	WP8.1: Progress with vocabulary developments and highlighting D8.1 by BODC (20 min)
		10:20	WP8.2: Status of each of the LD implementations (MARIS, BODC, Ifremer) (30 min)
		10:50	Coffee and tea break
		11:20	WP8.3: Latest developments concerning INSPIRE, validator etc. (MARIS, BODC, CNR) (20 min)
		11:40	WP8.5: Status of upgraded SDN monitoring system and highlighting D8.8 by HCMR and GRNET (20 min)
		12:00	Lunch break
3.	WP9	13:10	Short presentation of SDC training workshop (RBINS)
3.		13:30	 WP9.1 – WP9.3 + WP9.7: Upgrading the CDI service making use of the cloud: Status of import and retrieval processes (unrestricted and restricted data) (with Replication Manager / Interim Solution), user interfaces, outstanding issues by MARIS (30 min) Set up of development, testing and production environment at EUDAT, logins and machine capacity by CINECA – CSC (30 min) Implementation progress, database QA-QC, RM deployment by MARIS (15 min) WP9.4: Status of testing SWE ingestion service for ingesting autonomous observatory data, highlighting D9.11, and further deployment plans also considering D10.17 and expected D10.18) EMODnet Ingestion by 52°North (20 min)
		15:05	Coffee and tea break
		15:30	 WP9.5: Progress with solutions for handling new data types: Ingesting, validating, long-term storage and access of HF Radar data (D9.12 expected in M32) by ETT (15 min) Ingesting, validating, long-term storage and access of Glider data (D9.14 expected in M32) by BODC (15 min)
		16:15	WP9.6: Deploying and populating the brokerage service for discovery and retrieval of data collections from international programs and organisations – status and plans, including brainstorm on priority list and how to deal with Rosetta stone by CNR (30 min)
		16:45	WP9.8: Status of SEANOE data citing service and integration with EMODnet Ingestion by IFREMER – HCMR (15 min)



730960

17:00	End of first day
17:15	Visit to exhibition at National Oceanography Centre (2-3 min from Sensor City)
19:30	Social dinner in the evening (https://www.60hopestreet.com/)

DAY 2 - 10 MAY 2019, 09:00 – 13:00

1.	INTRODUCTION	09:00	Opening TTG Day 2 by Technical Coordinator Dick Schaap of MARIS
2.	WP10	09:10	WP10.1 – WP10.2: Status and demonstration of VRE prototype and its components Introduction by MARIS (10 min) Dashboard by IFREMER (10 min) WebODV by AWI (20 min) Online DIVA by Uliege (20 min) Visualisations by Deltares (20 min) Biology QC online by VLIZ (20 min)
		10:50	Coffee and tea break
		11:20	WP10.1 – WP10.2: Status and demonstration of VRE prototype and its components continued Subsetting using ERDDAP by IFREMER (20 min) Deployment at CSC, configuration, machine capacity, set up of monitoring by EUDAT (CSC) (20 min) Further planning considering D10.2, 10.4, 10.6, 10.8, 10.14, 10.20, test session with WP11 and coming Training Workshops in June 2019 by MARIS (30 min)
		12:30	Any other items for discussion
3.	CLOSURE	13:00	End of TTG meeting

Local information

The technical meeting will take place in Liverpool, United Kingdom, hosted by BODC at the Sensor City centre, 31 Russell St, Liverpool.(https://www.sensorcity.co.uk/)

Local contact: Mark Hebden <mahe@bodc.ac.uk>

There will be facilities for remote participation. Details will follow.

